Verslag van mijn tech2 cursus
Hier een kort verslag van mijn tech2 opleiding in portofino, Rik is even ondergedoken en ik (Barend) doe de cursus alleen met twee Max en Armando, twee Italianen waarvan Max geen Engels spreekt. Onze Instructeur is Bruno Borelli van Portofino divers . Ik heb mijn vrouw en kind meegenomen naar Portofino en Bruno heeft een prachtig 1 kamer appartement geregeld in de straat aan de haven.
Dag 1:
In de ochtend met elkaar kennismaken en een stuk theorie (gelukkig niets over de oorsprong en missie van GUE dat hebben we tijdens Fudamentals en tech1 wel voldoende gezien). Daarna maken we leashes, iedereen moet er namelijk twee hebben en Bruno heeft voldoende tuinslang en touw gekocht. Bruno legt buiten op straat uit hoe de bottle rotation te doen met de diverse flessen.
Bottle rotation is een handeling waar je op een nette manier zonder je trim te verzieken of te stijgen of dalen bijvoorbeeld je bodemstage wisselt met de zuurstoffles die aan je leash hangt (een touw met double ender waaraan je zuurstof fles normaal hangt en welke achteraan je flessen hebt hangen)
In de middag gaan we duiken. De logistiek is goed in portofino, maar een d16 blijft 50 kilo en 3 stages blijven zwaar. Met je droogpak aan richting boot met 34 graden lopen blijft best warm!. Dat valt dus een beetje tegen de eerste dag maar de dagen erna ga je steeds meer wennen aan de zware flessen en extra uitrusting.
Dan de duik van de eerste dag, direct met 3 stages te water en opstijging oefenen, 8x een bottle rotation, sdrill, valve drill, propulsion review en correcties, gas switching (met virtueel o2 50% en bodemstage) flessen zijn gevuld met 32%, airbreaks..... Pfff give me à break!! wat een dag! twee duiken van elk een uur. We hebben ons vermaakt van 8:30 tot 19:00.
Dag 2:
Opstijgingen oefenen:
met bodemgas afdalen naar 10m switch to backgas
opstijgen naar 6m switch to 50%
stijgen naar 5m bottle rotation (bodemstage naar achter zuurstof naar voren)
stijgen naar 4m gasbreak op bg
stijgen naar 3m switch to o2.
Einde ascent drill.... En dat 3x achter elkaar.... We zijn een uurtje bezig (0:54)
Duik twee een scenariodive op het wrak de Mohawk deer....
Wat er precies gebeurd is ga ik niet allemaal verklappen en is ontzetten veel dus een samenvatting:
ongeveer 14 faillures waarvan 80% non-fixable was en we gedurende de rest van de duik en deco moesten handelen.. Mooi ook om meerdere failures tegelijkertijd te krijgen (mask lost&bubbles at regulator) en meer.... Deco bottle lost, broken deco bottle, light failure, mask, line entangle..
Alles kunnen oplossen maar dit was toch wel flink pittiger dan alles wat ik ervoor heb gehad aan stress loading! Ook enkele "fouten" gemaakt tijdens oplossen van failures, iets wat tijdens tech1 toch niet gebeurde. Tempo was tijdens de tech1 veel lager en fouten minder complex en minder gelijktijdigheid (dat is mooiste middel om boel te verstieren en de druk op te voeren op een team).. We duiken ruim anderhalf uur met failures.
Voor echte duiken is dit niet representatief, normaal krijg je maximaal 1-2 failures , maargoed als je dit kan hanteren dan is 2 failures twee vingers in de neus werk.
Vanavond nog wat minimum gas en scr ratio invullen in mijn wetnotes en dan morgen weer om 8:00 melden bij de duikschool voor een dag 6-9 stage drill en een verse scenario duik :-) was een lange dag (7:30 - 19:30).
Dag 3:
Duik 1 van deze dag was relatief simpel, 6 bottle drill, ofwel je krijgt 3 extra flessen van je buddy die je een voor een via de voorkant (harnas aan voorkant) richting achterkant (leash) moet verplaatsen. Dit uiteraard zonder meer dan 1m te verschuiven (+0,5 -0,5). Daarna met deze 6 flessen valve drill en s-drill uitvoeren, daarna weer alles afgeven aan andere buddy die hetzelfde doet, je drijfvermogen bewaren is grootste uitdaging, met 6 nitrox gevulde stages is het best een gewicht welke je iedere keer weer even moet bijstellen.
Duik 2 van dag 3 weer scenario's, van alles wat, kapot gemaakte automaten, out of gas tijdens afdalen en stijgen, lost deco bottles. Veel lijn entanglements en natuurlijk tegelijkertijd. Alles goed opgelost, fouten van dag ervoor worden niet meer gemaakt. Team is ook stuk stabieler tijdens deco en de meest indrukwekkende failure is het onklaar maken van de 50% automaat van Max, we zagen in ons ooghoek iets gebeuren, ineens slingerde er een automaat los bij Max en deze bleek later op de 21m stop niet meer te functioneren!
Het slepen met de flessen raken we aan gewend, behalve dat Armando uitglijd tijdens de stap van de kant op de boot...... Gelukkig alleen een spier opgerekt, duik 1 van de dag slaat hij over, duik 2 wordt hij met alle gear geholpen in en uit water.. Anders finito cursus en dat is toch wel erg zonde! Je hebt niet snel een team bij elkaar om dit soort cursussen uit te voeren.
In de middag plannen voor duik van morgen op de uj2216, wordt 35-40min op gemiddeld 51-54m. 50 minuten deco, dit om de belasting nog redelijk normaal te houden. D16 18/45 cuf80 18/45 cuf80 ean50 en cuf40 o2. Veel teveel bodemgas, maar is standaard t2 set en goed voor oefening. Heb erg veel zin in de duik van morgen!! Hier komen we uiteraard voor!
Was een mooie dag niet zo intens als gisteren maar dat is ook prima! (8:00 -18:45)
Dag 4:
We gaan eindelijk doen waarvoor we gekomen zijn, dikke duiken maken :-) we beduiken de kt of uj (uboat jager) 2216, beetje zelfde verhaal als de globe die later in de tweede wereld oorlog de sat12 werd gedoopt. Het is een wrak wat op 60m diepte ligt maar gemiddeld rond de 54-51m diepte is.
We plannen hem als een tech2 duik, dus 35-40 minuten bodemtijd. 15 minuten uit de cuf80 stage met 18/45 en de rest uit backgas. Deco plannen we op 50 minuten (beetje rustig aan met de eerste duik). 28 minuten op zuurstof en 22 minuten in de zone 21-9m.
Het water is spiegelglad en betere condities als deze kon je niet krijgen. Erg jammer dat de camera niet mee mocht. Waren mooie beelden geworden!
We duiken het water in, nitrox 50 vastgeclipt, bodemstage en 100% aan de leash in de hand, doen bubblecheck en bodemgas check (je wilt niet met 50% naar 54m) en checken elkaar. We dalen af en ploffff hoor ik, ik krijg een lichtsignaal en zie dat Armando een afgescheurde manometerslang heeft. Bellenregen dus snel ernaartoe, zie direct dat het geen scenario is van Bruno... Dus einde duik voor Armando, geen spare slang aan boord....
Samen met Max en Bruno dalen we af naar het wrak, op 30m zie ik het wrak liggen en herken ik voor en achterkant, ik leid de duik en besluit naar achter te gaan, via bakboord. Onderweg diverse patrijspoorten met glas erin tegengekomen (fijn als niet alles is meegenomen) en snel zijn we achter op het wrak (wrak is 70m lang). We zwemmen naar voren en worden door Bruno op diverse kenmerken zoals machinegeweren, dozen munitie en ankers gewezen! Handig een gids!
Aan de voorkant van het wrak aangekomen switch Max van bodemstage naar bg (bij 40 bar) ik heb nog 100 maar switch toch mee, om de boel niet te verwarren en gas is geen probleem in deze duik. We duiken over het grote kanon aan de voorkant en doen nog een rondje wrak (35 minuten is best veel op een wrak van 60-70m lang), aangezien de gemiddelde diepte 51 i.p.v. 54 plakken we er 5 minuten aanvast. We gaan naar achter en zakken af in de machinekamer, ik zie een gevallen lamp veel machine onderdelen trapjes etc. Mooi mooi mooi!!
1 segment (is 5 minuten) voor het einde besluiten we terug naar de ankerlijn te gaan. Daar aangekomen afspraak dat we een sdrill zouden doen tot de 21m switch, om te weten of minimaal gas wat we reserveren echt voldoende is en er een gevoel bij te krijgen.
Max ademt uit mijn bg en we zetten de opstijging in. So far so good, beetje langzamer tussen de 33-27 maar verder prima. Op 21m geswitched en omdat we toch iets langer dan gepland diep zaten wat extra minuten op 6m gezet.
Na twee uur steken we de kop weer boven water! Wat een mooie duik!!
(foto portofino diving)
Evaluatie achteraf gaf aan dat mijn sac tijdens duik 14,5 was en tijdens deco 11,7. Ofwel ik mag mijn tabelletje in de wetnotes aanpassen :-) en ben niet ontevreden. Max zat op bodemfase sac 22 en deco geen idee.. Iets van 35-40% meer dan ik, dus 15-16 liter/minuut. Minimum gas was voldoende in deze situatie. En het verklaarde ook waarom Max eerder wisselde naar van zijn bodemstage naar Backgas.
In de middag zwemtest, beetje mijn best gedaan en Bruno voorgebleven, onderwaterzwemmen moest Bruno toch een wat laten zien en zwom ruim meer onderwater.. Fysiek van Armando en Max was ook voldoende voor de test, dus iedereen geslaagd.
Morgen duiken we op de Genova, weer 18/45 40 minuten bodemtijd gemiddeld 54m. Groter wrak en gepland 60 minuten deco. Hopelijk in team van 3 als er niets meer stukgaat :-), ik heb er zin in en mag deco doen (gezellig complex plannetje met minuten verschuiven van 15 naar 9m stop en extra op 6 en beetje op 3.. Leuk dat tech2 gedoe, beetje klooien en tunen met minuten..(of zal ik dat optimaliseren noemen om een mooie curve te krijgen en prioriteit te geven aan stops zoals 21,9,12m..
Lekker dagje met mooie duik op supervet wrak!! we sluiten af met de flessen te vullen, te analyseren voor morgen en de laatste puntjes op de i te zetten in de uitrusting.
Dag 5.
Vandaag weer lekker duiken, we duiken vandaag op de Genova een transport schip welke is gezonken tijdens wo2.
(foto portofino diving)
We analyseren het gas en laden alles in de kleine transport wagen van Bruno en rijden 200m naar de boot. Alles inladen, omkleden en vertrekken maar.
De Genova ligt 5min varen uit de kant, we doen laatste gue edge (check) en springen het water in. Armando heeft weer pech, zijn boltsnap van zijn 50% breekt af (het touwtje) en we moeten de 50% even aan boord laden om te laten fixen. 10 minuten later is het gefixed en we dalen af. Op 30m doemt het wrak op en de lijn ligt precies op het dek! Nice geen wrak zoek activiteiten onderwater wat alleen maar bodemtijd kost.
Max is nummer 1 en we bekijken het wrak, Bruno is eigenlijk geen teamgenoot maar laat toch mooi even een paar patrijspoorten zien die nog open en dicht kunnen!! We werken richting de boeg en bekijken de crew verblijven en komen aan bij de boeg. Altijd mooi om even de boeg te bekijken van een afstand. Na 13 minuten geeft Max teken om te switchen naar backgas, afgesproken dit te doen bij 40 bar. Heb zelf nog 100 maar om team niet nogmaals te moeten stoppen switch ik mee.
We duiken naar achter en passeren twee grote kaapstanders (hefboom om goederen in en uit te laden). Bruno laat ons in een ruim aan de achterkant de reserve schroef zien! Groot ding!! En indrukwekkend, ik daal nog een paar levels af richting de 60m en zie enkele trapjes, machine onderdelen en andere typische wrakdelen.
Aan de steven zouden we nog even de propeller bekijken maar gezien de bodemtijd (37 minuten gemiddeld 54m) besluiten we te keren en naar anker te gaan.
Onderweg kom ik nog een flesje tegen ik NIET mag meenemen (grmmm) maargoed begrijp het wel in conservation van GUE en we bereiken na 39min runtime de ankerlijn. Deze keer moet Max out of gas gaan en is Armando donateur van het backgas. De opstijging naar 21 gaat vlotjes alleen ademen Max en Armando toch wat veel, ik zie Bruno herhaaldelijk op Armando zijn manometer kijken....... Armando bereikt de 27m stop met 40 bar in zijn d16.... Met een mg van 110 hebben ze samen toch goed gebruikt en zien we dat een minimale hoeveelheid gas echt minimaal is als er een beetje stress bij komt kijken. Bruno staakt de gas sharing actie en iedereen ademt weer uit zijn eigen backgas. Zonder backgas is niet handig voor je gasbreaks en die wil je nu niet meer overslaan..
Op 21 m ontvouw ik mijn decoplan waaauw...redelijk eenvoudig, kloddertje 21m kloddertje op 9m en vanalles ertussen... Is allemaal iets complexer dan klodderen maar niet veel... Prioriteit van de stops is 9, 21, 12, 15, en 18. Daartussen verdeel je 25-30 minuten deco waarbij je er rond de 5-6 op 21 doet en rond de 8-9 op 9m. Totaal 27 minuten.
Op 15 meter doen we de bottle rotation (zuurstof naar voren, bodemstage naar achter) in minuut 6 van de 9m stop wisselen we naar backgas voor een gasbreak en opruimen van de 50% automaat. We stijgen naar 8m 1 minuut naar 7m 1 minuut en naar 6m.
Switch naar zuurstof op 6m en de volgende 32 minuten deco starten, 12 minuten o2 6m gasbreak 18 minuten waarbij we na 10 minuten richting 5m 4m 3m 2m meter stijgen en wat minuten verdelen. Iets minder dan 2 uur later stappen we weer aan boord. Golven zijn gegroeid en het is ff opletten om aan boord te komen. Weer een lange duik van 1:58.
Dive review, volgens gue-edge, alle stappen doorlopen.
Niets aan te merken op de deco en geen feedback richting mij, heb dus iets goeds gedaan vandaag :-) in het Italiaans wordt de feedback vervolgt waar ik niet veel van snap.
In de middag verder met theorie en duikplan van morgen op de uj2110. Alweer een uboat jager maar wel dieper en enkele leuke details zoals reserve propeller op de bodem, sonar op de kiel etc.
Duikplan wordt even wat complexer als Bruno meldt dat we slechts 200 bar in ons backgas hebben. Beetje slim plannen en de duik eindigen op ondieper deel 45-48m laat het mg slinken richting 70-80 bar waardoor we de duik goed kunnen plannen met 35 minuten bodemtijd op gemiddeld 60m. Behoorlijke discussies en gedoe met meertaligheid en de verdeling van deco maar uiteindelijk komen we eruit en hebben we een plan wat hopelijk werkt..... Morgen mag ik gas halen bij Armando, hopelijk hebben we voldoende. Omdat ik moeilijk doe over de deco (nee ik wil niet pragmatisch maar meer deco op zuurstof en meer deco op 9m stop) mag ik deco doen (prima).
In de avond de toets moeten doen, een typisch Richard walker toets, voor de insiders:
Plan een duik naar 69m met 25 minuten bodemtijd met d12 cuf80 nitrox en alu7 100%. alles gevuld op 200 bar....... Gebruik rules of half voor de planning....
Wat is je minimum gas (180 bar in je cuf80).
Wat is tp (ik denk 90 bar in je cuf80)
Hoeveel deco heb je nodig (nou die 25 minuten ga je niet halen uit die cuf80 180 bar op 69 bar, dus dat wordt maximaal 13 minuten bodemtijd....deco bereken laat ik even achterwegen..
Dan de laatste mooie vraag, "wat als je sac tegenvalt en je kan maar 15 minuten doen..........". Die 15 minuten kan je zowiezo niet doen op alleen je cuf80... Maar stel dat dan is het te berekenen..... Erg leuk met iemand die geen Engels kan en het is geschreven in Engels.....weer mooie discussies in italiaans etc .....
Het deed me beetje denken aan mijn tech1 toets, waar ook al van die fraaie complexe moeilijk uit te voeren duiken inzaten.... Goed voor de verwarring, soort scenario toets.....morgen bespreken we hem en dan komen de antwoorden wel.
Morgen weer melden om 8:00 op duikcentrum, spullen analyseren, duikplan presenteren en keuren door Bruno en lekker duiken op een nieuw wrak!!
Dag 6:
Ik loop naar het duikcentrum en zie dat de boten in de haven bewegen, de mast heeft een vlaggetje wat wappert.. dat is slecht nieuws! De boten wiegen in de haven op en neer, als ze in de haven bewegen dan klotsen ze op zee.
In het duikcentrum wordt nog geen change of plans gemaakt, we houden het bij het originele plan, de UJ2110 Marchella.
Gas analyseren, spullen checken inladen en naar de boot, het wordt een gewoonte en de D16 begint te wennen.
Omdat ik het weer niet vertrouw en absoluut zo min mogelijk op een schommelende boot wil doen betreft aankleden, materiaal checks en materiaal clippen besluit ik droogpak alvast aan te trekken en ook de pockets af te vullen. Voor we uitvaren ligt alles op zijn plek (vinnen, masker, handschoenen, cap) en hoef ik zo min mogelijk te doen bij te water gaan.
We varen de haven uit en het is slecht, erg slecht. Golven van 1.5m hoogte en met deze golven gaat het minimaal 1.5 uur duren om bij het wrak te komen, terug natuurlijk weer 1.5 uur met bonken en stampen, niet echt lekker na een dikke duik.
Plan wordt gewijzigd en we kunnen kiezen tussen de wrak de Genova of een natuurduik. Omdat Bruno helemaal enthousiast wordt van natuurduiken en ik de natuur hier niet goed ken besluiten we natuurduik te doen bij de lighthouse op de punt.
Aangekomen bij de divespot boot vastgezet aan de boei die er ligt en feest kan beginnen. Flink stampen en rollen spullen aantrekken. Snel kranen checken, longhose deployment, primairy en backup automaat check, wing vullen en legen, droogpak vullen en leggen en klaar… Niet kotsen, niet kotsen, horizon kijken horizon kijken. Waggelen naar achterdek, zelf de cuf80 EAN50 omhangen, leash in de hand met 100% en bodemstage en overboord stappen.
In het water direct zuurstof leash naar achter en de bodemstage naast de nitrox 50 hangen (binnen) en zwemmen, heel hard zwemmen naar de boei, er staat een flinke stroming en het is ff pittig doorpeddelen. Bruno ligt al bij de boei (name de andere route via de voorkant van de boot) de andere drijven af, er wordt een boei gegooid en ook Armando (50 jaar oud, chapeau) bereikt de boei. Max heeft inmiddels 3 slokken zeewater ingeslikt en paar keer gekotst en besluit om de duik te staken en gaat naar de boot terug. Inmiddels hebben Bruno en ik elkaar gechecked en zijn we afgedaald, Armando is snel bij ons op 8m diepte.
We checken Armando’s gas (ademt hij zeker bodemgas en geen 50%???) en duiken verder de diepte in. Vanaf 30m wordt de natuur echt mooi, diverse koralen (rood, geel, groen) murenen, oktopus, grote tandbaarzen en stonefishes. We duiken ruim 40 minuten rond de 54m diepte en genieten volop van de natuur. Dat is hier op diepte echt mooi!!
De deco doen we langs de wand en zien scholen met vissen en erg amusant enkele andere duikers die over de bodem lopen, op de bodem zitten. Na een uur deco zit het erop en kunnen we weer de boot inklimmen. Ook leuk met golven van een meter….. Maar ging prima dankzij goede hulp aan boord. 1:57.
Na de duik spullen naar centrum en evaluatie van de test en de cursus.
De uitslag:
Ik ben geslaagd, was een referentie voor het team, stabiel, geen problemen met veel apparatuur, goed in problemen oplossen, aware naar buddies en omgeving, na dag 3 was het duidelijk voor Bruno. Zo voelde het voor mij ook. De 1ste scenarioduik was pittig, de 2de was eenvoudiger en onder controle. Continue groei tijdens de cursus en de laatste twee duiken waren uiterst relax en onder controle.
Max en Armando zijn nog niet geslaagd, ze moeten hun gemiste duik nog een keer komen inhalen en dan zijn ze geslaagd. Terugkijkend op de cursus ben ik blij dat ik hem gedaan heb, erg veel geleerd onder water.
Evaluatie instructeurs en duikcentra:
Als ik de diverse duikcentra en instructeurs naast elkaar zet zie ik wel verschillen; een is niet beter dan de ander, de accenten zijn anders. Allemaal zijn ze stuk voor stuk goed en ben blij dat ik gewisseld heb in instructeurs, ze hebben me allemaal een andere kijk op duiken gegeven.
Alexander Sawyer voor mijn fundementals, erg strak onder water en precies in alles.
Richard Walker is theoretisch en didactisch erg sterk, onder water wat relaxter en losser, tijdens experience duiken afwezig en voornamelijk aan observeren wat er gebeurd.
Bruno Borelli is didactisch minder sterk, onder water is hij pietje precies, alles moet kloppen en de minste rommeligheid wordt resoluut afgestraft en moet worden opgeruimd (ben geen grotduiker maar hoe vaak ik mijn lampkabel heb moeten opruimen tijdens stage wissels etc). Bruno is betreft communicatie onder water type eerst boos en vurig kijken dan uitleggen. Het helpt in het voorkomen van twee keer dezelfde fout maken en is goed voor de druk. Hij is erg strak onderwater in de tekens en communicatie. sommige zouden het als agressief/assertief kunnen duiden. Bruno grijpt ook in tijdens de experience duiken, niet vervelend maar wel anders.
Dan de duikcentra. Ik denk dat er niets boven Morgan diving gaat in Sardinië betreft logistiek. Met steekwagentje boel 20m richting boot rijden en erg korte vaartijd. Bruno is zeker nummer 2 met zijn duikcentrum portofino divingop loopafstand van de haven en mooie boot en ook korte vaartijden voor enkele wrakken. Techwise in Malta is prima maar onhandiger zonder eigen boot en over eiland crossen met wagens. Echter bij Tech2 maak je maar 1 duik per dag, dus dat is niet zo erg.. Kroatië ken ik (nog) niet dus kan ik niet vergelijken.
Cursus meertalig zou ik niet aanraden, zeker niet met teamgenoten die elkaar niet kunnen verstaan. Feedback aan elkaar geven is niet zo eenvoudig en moet worden vertolkt. Dat maakt het aan de andere kant ook wel weer extra moeilijk en interessant.
Ik wilde deze cursus perse dit jaar doen omdat ik er klaar voor was en omdat ik graag de wrakken langer wil beduiken en wel zin had in een uitdaging!
Missie geslaagd en ik terug op een leuke en leerzame cursus, kan nu eindelijk de wrakken in de 40-75m zone 20-60 minuten beduiken! Ciao Tuti!
ps.. alles wat ik hier geschreven heb is hoe ik het beleefd en geïnterpreteerd hebt, dit kan dus afwijken van de observaties/conclusies van de andere cursisten of andere duikers. Ieder ervaart zijn instructeur op zijn/haar manier en dit is mijn mooie ervaring.
maandag 10 september 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten