Aan het einde van de vakantie in Spanje stond nog een technische duik op het programma. het wrak de Menapier. Een 106m lang en 15m breed wrak welke op een diepte van 37-46m ligt.
Na rondbellen/zoeken en mailen uiteindelijk uitgekomen bij de duikschool Happy Divers waar ik werd gekoppeld aan een DSAT Tech40-65 instructeur voor deze duik.
Ik mocht zelf mijn gassen kiezen en koos het standaard GUE-gas 21/35 voor deze duik, Jan de instructeur dook zelf vaker met 25/25 wat denk ik ook wel een redelijk gas geweest zou zijn voor deze duik (max PPO 1.40 op 46m en op 46m een Narcose level van 34,5m op lucht, maargoed het werd netjes 21/35 en 50% als deco gas.
Hieronder een foto van het schip!
Met de boot was het een half uurtje uitvaren en naast Jan en ik als buddypaar was er nog een groepje van 3 spanjaarden die erop doken (met 18 liter flessen 25%).
Overboord gesprongen en meteen een flinke stroming ervaren, redelijk snel naar de ankerlijn en afgedaald langs de lijn. Het werd donkerder en donkerder. Dit deel van de Middelandse zee is duidelijk minder helder dan de oostelijk geleden delen!
Op de bodem aangekomen snel rondgekeken om te orienteren. Zoals gepland gingen we eerst bakboord over de bodem langs het wrak, om het diepere deel eerst te bekijken. Duidelijk waren de scheepskamelen te zien welke het schip konden opliften in ondiepere kanalen.
Erg imposant om te zien hoe hoog dit wrak uitsteekt.
Aan de boeg aangekomen enkele beelden geschoten en zijn we het wrak op het dek kris kras overgestoken. Niet veel herkenbaar en omdat het toch wat donker was kreeg je niet een goed beeld van dit wrak. Dat heeft zeker meer tijd nodig.
Deco, Ratio deco was afgesproken maar Jan wilde graag een deepstop op 27m, daarna snel doorgestegen richting de 21m en hier 3 minuten gehangen en de switch naar 50% gemaakt. Wederom een beetje schoonmaakmiddelsmaakje in mijn geproeft die na het stijgen richting 18m verdween.
Uiteindelijk 40 minuten BT gedaan met een gemiddelde diepte van rond de 39m leverde 30 minuten deco op. Door wat langzaam schuiven tussen de segmenten en 3 minuten op 27m is de deco wat langer uitgevallen. De ALU80 met 50% was in ieder geval geen beperking.
Hieronder het verloop van de duik:
Ik kijk terug met gemengde gevoelens op deze duik, Jan kon redelijk goed duiken maar ik vind het toch wel prettig als iemand zijn switch naar 50% en naar 100% op 6m even aankondigd en checked (en laat checken) of het allemaal goed gaat; dat is wellicht een GUE ding maar ook top killer #1 bij Tech duiken. Ook was hij wat meer solo ingesteld, vond dat ik vrij dicht in zijn buurt zwom.
Daarintegen wel een zeer interessante duik gemaakt op een enorm wrak wat je eigenlijk een paar keer moet beduiken, 1x is zeker te weinig om een erg goed beeld te krijgen.
Enkele beelden heb ik samengesteld van deze duik en zijn hier:Duik op Menapier vanaf seconde 48 te bekijken.
Of inline in dit bericht:
Een goede ervaring en bijzonder wrak! Volgende keer met team silt-out doen!!!
Groeten,
Barend
dinsdag 28 december 2010
woensdag 8 december 2010
Review Dutch Diving Light 29 Watt LED 4,5Ah E/O versie
Tijdens een vakantie in Zuid-Spanje de kans gehad om de nieuwste Dutch Diving Light LED lamp te testen.
Het testexemplaar welke ik ter beschikking heb gekregen is 29 watt LED versie met E/O aansluiting en voorzien van 4,5 Ah/h 12 volt accu wat de lamp van 120 minuten licht voorziet. De lamp "trekt" 2,4 Ampère.
Er zijn tegenwoordig veel (min of meer) dezelfde kabellampen op de markt gebracht door Agirr, Halcyon, Aton, Tillytec, Lightmonkey/Salvo, etc. Allemaal kabellampen geproduceerd van het materiaal Delrin met diverse verschillende koppen variërend van 10 watt HID, tot 50 Watt HID en met LED technologie van 10 – 29 watt LED en verschillende capaciteiten van accu’s en groottes van canisters. De verschillen zitten hem in de details en bundel.
Deze korte review beschrijft de dutch diving light 29 watt LED lamp met uitwisselbare kop 4,5 Ah accu en EO cord aansluiting.
Canister/accupack
Beginnende met het canister accupack, de schakelaar zit mooi verzonken.
De canister wordt middels een stuk webbing en 2 slangklemmen vastgezet, een ontwerp/methode welke de meeste lampenbouwers toepassen. De slangenklemmen worden niet afgedekt zodat het minder scherp is, dit kan op zeer lange termijn schade aan de wing veroorzaken doordat het RVS staal van de slangenklemmen schuurt tegen de wing.
De canister wordt open en dichtgemaakt met Nielson klemmen, degelijke goede klemmen die we ook bij de meeste canisters van concurrenten ook zien. De afdichting gebeurd middels 2 O ringen (1 axiaal en 1 op de kopse kant). Perfect werkend mechanisme welke waterdichtheid garandeert tot 100 meter.
De variant welke getest is blinkt uit in compactheid,het is een erg compacte canister met toch een dikke 2 uur licht! Erg prettig als je moet vliegen en niet vele kilo’s aan bagage kan meenemen. De verbinding tussen de accu en lamp gebeurd middels een plug male/female.
De kabel is robuust en voorzien van een EO cord, dit kan bij teamduiken erg handig zijn, je kan een extra lamp meenemen en onder water wisselen. Ook geeft dit de mogelijkheid om meerdere canisters met verschillende capaciteit aan te schaffen en de juiste mee te nemen in te zetten. Een kleine canister is handiger met vervoer in vliegtuigen en dat scheelt toch wat kilo’s.
De lampkop
De lampkop, of kan ik beter schrijven, lampkoppen; DDL kiest ervoor om de lampkop eenvoudig te laten verwisselen, door een schroef (onderwater) los te draaien kan eenvoudig een videoreflector worden gemonteerd. Hiermee kan direct mooiere beelden worden geschoten zonder een extra (dure) videolamp aan te schaffen. Dit is een compromis maar de prijs van dergelijke lampen rechtvaardigt dit voor mij in het hobby segment zeker. Niet iedereen is bereid om naast een primaire lamp ook nog 1 of 2 videolampen aan te schaffen. De schroef is wat klein en kan moeilijk zijn om met koude vingers vast/los te draaien, klein verbeterpunt. Verder perfect systeem om de lamp voor meerdere toepassingen tijdens een duik in te zetten. Tijdens de duiken is hiervan veelvuldig gebruik gemaakt. Als iets interessant gefilmd moet worden, stoppen, wisselen van lampkop filmen en terugwisselen indien nodig.
Verder met de lampkop, in de standaard stand (kop compleet naar achter) is de bundel ietwat diffuus, door de kop 1/2 cm naar voren te plaatsen ontstaat een mooie scherpe bundel waarmee prima te signaleren is. Jammer dat je dit wel moet instellen, zou liever zien dat de default instelling scherpe bundel is en je wide/beam doet met de extra optionele kop.
De videolampkop is wel direct perfect ingesteld en levert een erg mooie egale bundel.
Aan de achterkant van de lampenkop is een ribbel gedraaid waar met een stuk caveline een loop op bevestigd kan worden om tijdens deco of werken onder water (of wat dan ook waarbij je 2 handen vrij wilt hebben en toch licht wil zien) je lamp aan je D-ring kan bevestigen. Op de foto’s is een klein stukje cave line bevestigd als lus hiervoor, dit is een tijdelijke oplossing.
De lamp is voorzien van LED techniek, het grote voordeel is de bijna oneindige levensduur van deze lamp, geen dure HID lampjes wisselen, geen voorzichtige aan/uit procedure gewoon aan/uit zetten zoveel als je wilt. Een erg robuust systeem! Dit is een erg groot voordeel tov HID techiek! De lampenkop is mooi klein en erg handzaam in transport! Een genot om mee te reizen als het vliegtuig genomen moet worden. Het gaat eenvoudig in de handbagage!
De bundel van de lamp is belangrijk, zeker bij technisch duiken waar de lamp als een primair communicatiemiddel wordt gebruikt. De bundel van de DDL is goed, ik heb scherpere gezien maar ook veel minder scherp (metalsub bijvoorbeeld), het doet wat het moet doen en is zeker bruikbaar bij (heldere) wrak en grotduiken. Een mooie eigenschap van de bundel is dat het een “aura” heeft eromheen, hiermee kan je erbuiten ook vrij veel zien en bijvoorbeeld gezichtuitdrukkingen van je buddy (oogcontact) goed waarnemen zonder direct in zijn gezicht te schijnen. Fijne eigenschap van de lamp.
Lichtopbrengst:
Lichtopbrengst, de lamp levert veel licht, het is onder water nog niet zoveel als een 21 Watt HID lamp maar dat is ook niet altijd nodig. Vergeleken met andere canister/kabel HID lampen schat ik hem in tussen de 10 en 18 watt HID. Dit is uiteraard nog steeds voldoende voor de meeste duiken! De komende jaren zal dit verder ontwikkelen en het kan niet lang duren alvorens de eerste HID-killer LED lamp op het toneel komt.
Over de lichttemperatuur, LED is van nature wat koud/blauw vergeleken met halogeen, met 21 watt HID lampen vergekeken is het warmer. Voor videotoepassingen is het prima toepasbaar als je de witbalans aanpast. De meeste LED en HID lampen hebben een mindere CRI (Color render Index, een index die aangeeft hoeveel van het spectrum wordt uitgelicht en dus “alle” kleuren laat zien) hoe dit type LED hieruit komt weet ik niet, ik heb niets vreemds waargenomen en alle kleuren van zowel de middellandse zee en de Noordzee kwamen goed over, zowel op video als live.
Conclusie:
De lamp levert erg veel licht op voor zijn formaat, het is een uitstekende lamp, zeker als je op reis gaat. Daarnaast is het als primaire lamp zeker te gebruiken. LED is de toekomst, de robuuste techniek kan bij duiken geen kwaad en de levensduur is erg aantrekkelijk!
Ik zou deze lamp zeker op (vlieg)vakanties meenemen; als primaire lamp blijf ik vooralsnog bij mijn 21 watt HID lamp al wordt het gat steeds kleiner , een erg geslaagde test van een goede lamp.
Voordelen:
LED techniek onverwoestbaar
Compact en makkelijk mee te nemen op reis toch 2 uur licht
Eenvoudig reflector wisselen voor videobelichting
E/O Cord om reserve lamp mee te nemen of als reserve lamp te laten dienen
Nadelen:
Spot reflector in standaard stand difuus en niet in strakke bundel
Schroef om reflector te wisselen bij de spot is met koude vingers lastig te draaien
minder licht output dan goede 18/21 watt HID lamp (Salvo, DDL, Lightmonkey, Eddy, Halcyon)
LED penetreert water minder ver dan HID
Met dank aan Dutch Diving Lights voor het beschikbaar stellen van deze lamp.
Team Silt-out staat altijd open voor het testen van duik gerelateerde apparatuur.
Lamp getest en review geschreven door Barend de Lange
Het testexemplaar welke ik ter beschikking heb gekregen is 29 watt LED versie met E/O aansluiting en voorzien van 4,5 Ah/h 12 volt accu wat de lamp van 120 minuten licht voorziet. De lamp "trekt" 2,4 Ampère.
Er zijn tegenwoordig veel (min of meer) dezelfde kabellampen op de markt gebracht door Agirr, Halcyon, Aton, Tillytec, Lightmonkey/Salvo, etc. Allemaal kabellampen geproduceerd van het materiaal Delrin met diverse verschillende koppen variërend van 10 watt HID, tot 50 Watt HID en met LED technologie van 10 – 29 watt LED en verschillende capaciteiten van accu’s en groottes van canisters. De verschillen zitten hem in de details en bundel.
Deze korte review beschrijft de dutch diving light 29 watt LED lamp met uitwisselbare kop 4,5 Ah accu en EO cord aansluiting.
Canister/accupack
Beginnende met het canister accupack, de schakelaar zit mooi verzonken.
De canister wordt middels een stuk webbing en 2 slangklemmen vastgezet, een ontwerp/methode welke de meeste lampenbouwers toepassen. De slangenklemmen worden niet afgedekt zodat het minder scherp is, dit kan op zeer lange termijn schade aan de wing veroorzaken doordat het RVS staal van de slangenklemmen schuurt tegen de wing.
De canister wordt open en dichtgemaakt met Nielson klemmen, degelijke goede klemmen die we ook bij de meeste canisters van concurrenten ook zien. De afdichting gebeurd middels 2 O ringen (1 axiaal en 1 op de kopse kant). Perfect werkend mechanisme welke waterdichtheid garandeert tot 100 meter.
De variant welke getest is blinkt uit in compactheid,het is een erg compacte canister met toch een dikke 2 uur licht! Erg prettig als je moet vliegen en niet vele kilo’s aan bagage kan meenemen. De verbinding tussen de accu en lamp gebeurd middels een plug male/female.
De kabel is robuust en voorzien van een EO cord, dit kan bij teamduiken erg handig zijn, je kan een extra lamp meenemen en onder water wisselen. Ook geeft dit de mogelijkheid om meerdere canisters met verschillende capaciteit aan te schaffen en de juiste mee te nemen in te zetten. Een kleine canister is handiger met vervoer in vliegtuigen en dat scheelt toch wat kilo’s.
De lampkop
De lampkop, of kan ik beter schrijven, lampkoppen; DDL kiest ervoor om de lampkop eenvoudig te laten verwisselen, door een schroef (onderwater) los te draaien kan eenvoudig een videoreflector worden gemonteerd. Hiermee kan direct mooiere beelden worden geschoten zonder een extra (dure) videolamp aan te schaffen. Dit is een compromis maar de prijs van dergelijke lampen rechtvaardigt dit voor mij in het hobby segment zeker. Niet iedereen is bereid om naast een primaire lamp ook nog 1 of 2 videolampen aan te schaffen. De schroef is wat klein en kan moeilijk zijn om met koude vingers vast/los te draaien, klein verbeterpunt. Verder perfect systeem om de lamp voor meerdere toepassingen tijdens een duik in te zetten. Tijdens de duiken is hiervan veelvuldig gebruik gemaakt. Als iets interessant gefilmd moet worden, stoppen, wisselen van lampkop filmen en terugwisselen indien nodig.
Verder met de lampkop, in de standaard stand (kop compleet naar achter) is de bundel ietwat diffuus, door de kop 1/2 cm naar voren te plaatsen ontstaat een mooie scherpe bundel waarmee prima te signaleren is. Jammer dat je dit wel moet instellen, zou liever zien dat de default instelling scherpe bundel is en je wide/beam doet met de extra optionele kop.
De videolampkop is wel direct perfect ingesteld en levert een erg mooie egale bundel.
Aan de achterkant van de lampenkop is een ribbel gedraaid waar met een stuk caveline een loop op bevestigd kan worden om tijdens deco of werken onder water (of wat dan ook waarbij je 2 handen vrij wilt hebben en toch licht wil zien) je lamp aan je D-ring kan bevestigen. Op de foto’s is een klein stukje cave line bevestigd als lus hiervoor, dit is een tijdelijke oplossing.
De lamp is voorzien van LED techniek, het grote voordeel is de bijna oneindige levensduur van deze lamp, geen dure HID lampjes wisselen, geen voorzichtige aan/uit procedure gewoon aan/uit zetten zoveel als je wilt. Een erg robuust systeem! Dit is een erg groot voordeel tov HID techiek! De lampenkop is mooi klein en erg handzaam in transport! Een genot om mee te reizen als het vliegtuig genomen moet worden. Het gaat eenvoudig in de handbagage!
De bundel van de lamp is belangrijk, zeker bij technisch duiken waar de lamp als een primair communicatiemiddel wordt gebruikt. De bundel van de DDL is goed, ik heb scherpere gezien maar ook veel minder scherp (metalsub bijvoorbeeld), het doet wat het moet doen en is zeker bruikbaar bij (heldere) wrak en grotduiken. Een mooie eigenschap van de bundel is dat het een “aura” heeft eromheen, hiermee kan je erbuiten ook vrij veel zien en bijvoorbeeld gezichtuitdrukkingen van je buddy (oogcontact) goed waarnemen zonder direct in zijn gezicht te schijnen. Fijne eigenschap van de lamp.
Lichtopbrengst:
Lichtopbrengst, de lamp levert veel licht, het is onder water nog niet zoveel als een 21 Watt HID lamp maar dat is ook niet altijd nodig. Vergeleken met andere canister/kabel HID lampen schat ik hem in tussen de 10 en 18 watt HID. Dit is uiteraard nog steeds voldoende voor de meeste duiken! De komende jaren zal dit verder ontwikkelen en het kan niet lang duren alvorens de eerste HID-killer LED lamp op het toneel komt.
Over de lichttemperatuur, LED is van nature wat koud/blauw vergeleken met halogeen, met 21 watt HID lampen vergekeken is het warmer. Voor videotoepassingen is het prima toepasbaar als je de witbalans aanpast. De meeste LED en HID lampen hebben een mindere CRI (Color render Index, een index die aangeeft hoeveel van het spectrum wordt uitgelicht en dus “alle” kleuren laat zien) hoe dit type LED hieruit komt weet ik niet, ik heb niets vreemds waargenomen en alle kleuren van zowel de middellandse zee en de Noordzee kwamen goed over, zowel op video als live.
Conclusie:
De lamp levert erg veel licht op voor zijn formaat, het is een uitstekende lamp, zeker als je op reis gaat. Daarnaast is het als primaire lamp zeker te gebruiken. LED is de toekomst, de robuuste techniek kan bij duiken geen kwaad en de levensduur is erg aantrekkelijk!
Ik zou deze lamp zeker op (vlieg)vakanties meenemen; als primaire lamp blijf ik vooralsnog bij mijn 21 watt HID lamp al wordt het gat steeds kleiner , een erg geslaagde test van een goede lamp.
Voordelen:
LED techniek onverwoestbaar
Compact en makkelijk mee te nemen op reis toch 2 uur licht
Eenvoudig reflector wisselen voor videobelichting
E/O Cord om reserve lamp mee te nemen of als reserve lamp te laten dienen
Nadelen:
Spot reflector in standaard stand difuus en niet in strakke bundel
Schroef om reflector te wisselen bij de spot is met koude vingers lastig te draaien
minder licht output dan goede 18/21 watt HID lamp (Salvo, DDL, Lightmonkey, Eddy, Halcyon)
LED penetreert water minder ver dan HID
Met dank aan Dutch Diving Lights voor het beschikbaar stellen van deze lamp.
Team Silt-out staat altijd open voor het testen van duik gerelateerde apparatuur.
Lamp getest en review geschreven door Barend de Lange
zondag 5 december 2010
Duiken in Spanje deel I Azohia
Tijdens de vakantie in Spanje moest er ook natuurlijk ook gedoken worden. Voorafgaand aan de vakantie goed het internet afgeplozen en via onder andere direxplorers en dir-nl gezocht naar DIR-friendly divecenters.
De eerste duik van de vakantie vond plaats in Azohia in het zuiden van spanje bij de duikschool Rivemar.
Rivemar wordt geleid door Sergi een UTD cave en tech instructor en het centrum is dir friendly zoals de plaat op de gevel aangeeft :-)
ik kreeg een cave2/tech2 duiker als gids en na het vullen naar de grot gereden, 10 minuten later kwamen we aan. Erg dichtbij en heel handig!
omgekleed en een goede briefing gekregen, het is een complexe grot met veel mogelijkheden.
Het water in gegaan 1ste tieoff op 3M tweede op 6m (interessante om ook blind de 6m stop te kunnen maken) op 3M was het water 16 graden op 6m 27 graden!!!!! Een warm bad.
De cavern zone is max 15m diep en echt prachtig!!! Mooie galerijen kristahelder water en voldoende groot om 60min rond te zwemmen.
De ingang van de "echte " grot bekeken en de tunnel onder de cavern zone bekeken. Op de terugweg een motor die lang geleden door een politieman uit wraak op de vriend van zijn dochter was gedumpt bezocht.
Na 60 minuten boven en toen wist ik het zeker, ik ga ook grotduiken!!!
Wanneer is nog wat onzeker maar ik mik op 2012.
Voor de grotduik fanaten, de grot is 1 km lang gemiddeld 15m diep en redelijk complex.
Rivemar ligt in de buurt van murcia en ook diverse tech duiken zijn mogelijk (daar kwam ik voor maar door teveel eind lukte dat niet). Imposante wrakken als de standfield liggen in die regio.
Voor een indruk van de cavern duik kijk hier:
Van de andere 3 duiken plaats ik later een klein verslag!
Groeten,
Barend
Abonneren op:
Posts (Atom)