In de afdaling kwam er bij barend water naar binnen bij zijn 2e trap en toen hebben we onze stages gewisseld zodat hij genoeg lucht had. later bleek dat er een schelpje onder het exhale ventiel was vast komen te zitten. Toen hij mijn stage opendraaide begon da
t ding meteen te lekken tussen de kraan en de eerste trap. Met het overgeven was de ring waarschijnlijk losgedraaid, maar gelukkig kon het weer aangedraaid worden.
Toen dit allemaal was opgelost hebben we onze weg vervolgd naar het Galjoen en daar een geweldige duik gemaakt van 30minuten op het wrak. Aan het begin zat er nog een schelpje tussen de voet en de vin van Barend en bleek dat door de stage wissel de manometer en de stage in elkaar geclipt waren, maar ook dit was vrij snel verholpen.
De stroming was er nog niet volledig uit, en het zicht was niet optimaal, maar de er zaten nog een paar Steenbolken rond het wrak. Bovendien
is het helemaal begroeid met tubularia en mossels. Doordat we nu zoveel bodemtijd hadden hebben we 2 keer langs het wrak gezwommen en hoe het wrak eruit ziet en hoe het precies ligt is nu een stuk duidelijker. De boeg is nog redelijk intact en daar zit een opbouw op. In diverse internetbronnen is te lezen dat de lier voorop ook nog als zodanig herkenbaar is, maar de explosie aan mossels sinds vorig jaar maakt het niet langer mogelijk om de structuur nog als zodanig te herkennen. naar de achterkant toe wordt het steeds meer een wrakveld en de rechterkant van het wrak hangt over naar binnen.
omdat we aan het begin van de duik afgeremd waren en door de lange bodemtijd op het wrak(27m) hadden we een flinke decoverpliching opgebouwd.
op de eerste deepstop op 15meter hebben we het decoschema opgesteld.
40minuten op gemiddeld 27m levert een decoverplichting op van 17 minuten.
die hebben we als volgt verdeeld over de stops.
15m 3minuten
12m 3minuten
9m 3minuten
6m 4minuten
3m 4minuten
bij de 6meter en de 3 meter stop hebben we nog wat extra gewacht en vanaf 3meter zijn we met 1meter per minuut opgestegen naar de oppervlakte.
Achteraf gezien hadden de diepere stops wat korter mogen duren en de ondiepere stops wat langer. Al hebben we geen van beide last gehad van vermoeidheid of andere vormen van futloosheid na de duik.
Het was weer een duik die illustreerde dat je als team veel meer kunt bereiken. En ook al is een DIR-uitrusting zeer minimalistsch, er kan toch nog vanalles mee gebeuren.
We zijn weer wat ervaringen rijker. Hopelijk kan Lennart volgende keer weer mee.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten